Ђак генерације

СОФИЈА МАРИЋ

ученик генерације школске 2016/2017. године

 

Још једна сјајна генерација матураната је исписала  посебну страницу историје наше школе и смело  закорачила  у своју будућност .

Једна од оних ученика чије ће име бити заувек отргнуто од заборава због посебних заслуга, постигнућа и личних квалитета је Софија Марић, ученица 8/4 одељења, која је заслужено понела титулу ђака генерације.

Поред одличног успеха и петица које су красиле све њене свеске и рубрике  у дневницима  од самог почетка школовања , остварила је изузетне  резултате  на бројним такмичењима ,а истакла се  и  запаженим  учешћем   у  многим ваннаставним активностима.

Софија је добра , пристојна и изузетно лепо васпитана девојчица.

Не каже се случајно да лепо васпитање и примерно понашање деца доносе из породице. Одрастање у топлини породичног дома у коме владају узајамна  слога, разумевање и поверење, уз старију сестру и брата близанца и безрезервну подршку и помоћ родитеља, учинили су да Софија израста у једну стабилну личност, исправних ставова, јасних циљева  и зрелог  начина размишљања. Стално  уважава бригу својих родитеља  за њену будућност , пажљиво  слуша савете родитеља и наставника и следи  испараван пут  здравог дела  друштвене средине.

У току  школовања  максимално  се  залагала да постигне што боље резултате уз константан и систематичан  рад у коме нема превише момената опуштања, јер је свесна чињенице да се велика  дела могу постићи  само  упорноћшћу и истрајношћу.

Софијин  однос према раду је похвалан и задивљујући.Све своје школске обавезе извршава на време, без напора и негодовања.Њене уредне, систематичне  и читко исписане свеске од прве до последње странице представљају величанствен призор .У свим околностима пажљиво прати излагања наставника, а њен сјај у очима и благи осмех на лицу знак су усвојености и разумевања и најсложенијих задатака. Није онда случајно што се сваки наставник може поуздати у Софију. Ако  нико није написао  домаћи задатак, Софија је написала , ако нико није прочитао лектиру, Софија је прочитала. Час на коме је Софија присутна је потпун, а њено одсуство се увек препознаје.

Са подједнаким талентом за природне и друштвене науке спојила  је на први поглед неспојиво  и истакла  се  највише из две научне области : из хемије  и српског  језика, па је  и своју школу успешно представљала  на такмичењима.  Схватила је магијску моћ речи , и спојила ју је  са фантастичним даром запажања  показавши  неоспоран таленат  за писање, о чему сведоче  писмени задаци, учешћа на бројним литерарним конкурсима  и  литерарни  радови на страницама школског часописа.

Софија није само одговоран и вредан ђак, дивна кћерка и брижна сестра, већ  искрен и  одан  пријатељ, који своје знање несебично  дели са осталима.Када је неопходна помоћ око учења, израде домаћих задатака, Софија је увек ту да помогне, а често представља спону између наставника и осталих ученика уколико треба одложити контролни задатак или усмено одговарање.

Спремна је  да се жртвује за најбоље  пријатеље, да се солидарише са друговима из одељења  макар и на своју штету .Због  скромности, толерантности и ненаметљиве амбициозности Софија  је омиљена у свом одељењу.Њено велико срце је препуно разумевања за све оне којима је помоћ потребна.  Прва је пожелела  добродошлицу и пружила руку подршке  другарици која је дошла из Италије у њено одељење и која је, захваљујући Софији, пребродила све тешкоће и постала део једне сложне заједнице.

 

Марљивост, посвећеност, упорност, успони , али и неодустајање када све не иде по плану, спремност  да сваком   помогне  и да за сваког  нађе времена , неистицање себе  у први  план, учинили су Софију учеником  генерације и лидером чији ће потенцијал тек  доћи до  изражаја.

Њено име заувек ће   остати  уписано златним словима у историји наше школе!