СВЕТСКИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДA

СВЕТСКИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДA 16. НОВЕМБАР

(обележава се у свету од  1993. године, а у Србији од 2007. године.)

Од давних времена човек покушава да свој живот у природи којом је окружен и чији је неодвојиви део, олакша. Самим тим, труди се да све опасности које долазе из природе отклони, како би свој живот заштитио и сачувао. Захваљујући томе, изумео је и направио многобројна средства и уређаје, али они не само да су му постали „добре слуге“, како је он желео, они се све више отимају контроли и полако постају „зли господари“!

 Једна од таквих области је саобраћај!Све чешће смо у ситуацији да будемо сведоци многобројних саобраћајних несрећа и незгода које имају катастрофалне последице по живот људи.  То доводи до разних траума, трајног инвалидитета, и најгоре до губитака великог броја људских живота. Као што то обично и бива, највише страдају они најмлађи и „најслабији“ – деца.

У циљу повећања безбедности најмлађих и саобраћају у нашој школи је у недељи од 17. – 21.  новембра  2014. године у сваком одељењу час одељенског старешине био посвећен безбедности саобраћаја.

Ученици млађих разреда су имали активност „Лов на благо“ у којој су и њихови родитељи узели учешће. Задатак је био да  на добијеној листи  са БЛАГОМ које помаже да будемо безбедни у саобраћају, означе  сва блага на путу од своје куће до школе  и уз помоћ родитеља попуне листу, а затим да на часу воде дискусију о безбедности у  саобраћају.

Ученици старијих разреда су имали могућност да фотографишу  опасна места на путу од куће до школе,  да направе Мапу школе и на њој обележе опасна места по њиховом мишљењу, или да напишу нека своја искуства – „Моја прича“. На часу се водила дискусија како би се дошло до закључка која су најважнија саобраћајна правила.

За припрему ових часова, коришћена су упутства са интернет странице  Агенције за безбедност саобраћаја.

Након  реализације ових  активности  у нашој школи, поручујемо следеће:

РОДИТЕЉИ, ШКОЛА, СВИ УЧЕСНИЦИ У САОБРАЋАЈУ, ЦЕЛО ДРУШТВО –

ЛИЧНИМ  ПРИМЕРОМ СТАЛНОГ ПОШТОВАЊА САОБРАЋАЈНИХ ПРОПИСА  И ОДГОВОРНИМ  ПОНАШАЊЕМ  У САОБРАЋАЈУ,  БУДИМО ДОБАР ПРИМЕР ДЕЦИ!