Школска олимпијада

ШКОЛСКА ОЛИМПИЈАДА ОШ „СВЕТИ САВА“ МЛАДЕНОВАЦ

Школа „Свети Сава“ је била у пројекту „Школа без насиља“ и једина је школа у нашем граду која је у сертификована. Циљ пројекта Моја школа без насиља темељи се на  подстицајном и сигурном окружењу за децу, спречавању и смањењу насиља над децом и младима у школама у Србији.

Циљ пројекта је, такође, да родитељи и ученици сматрају школу сигурним местом.  Морамо се сложити да је превентивни рад са децом у нашој школи веома важан, да смо држали превентивне радионице које су имале за циљ да допринесу да ученици и наставници међусобно чују права осећања и потребе и да наш рад у школи учини ефикаснијим, а наше напоре смисленијим.

Ми верујемо да је свако  дете важно, али и да је сваки појединац важан детету, јер ће наслеђе које остављамо деци бити имовина коју ће она поделити. Зато смо се и придружили кампањи коју воде заједничким снагама Уницеф и Министарство просвете – Зауставимо насиље заједно.

Ми смо школа која помаже да се задовоље основне потребе деце и прошире могућности да деца развију своје пуне потенцијале.
Наш рад се заснива на признавању огромног утицаја који спорт има на децу и младе. Деца су природно везана за игру, рекреацију и спорт. То је једно од основних права деце. Спорт има велики значај за децу и њихово образовање, као што је редовна физичка активност основа за физички, психичи и социјални развој деце и младих. Значај спорта, рекреације и игре препознаје се и као кључна компонента квалитетног образовања и школа по мери детета.

Спорт, рекреација и игра су забаван начин за учење вредности и лекција које ће трајати читавог живота. Они промовишу пријатељство и фер-плеј (фер игру – поштовање правила и једнако поступање према свима). Они подучавају и навикавају децу на тимски рад, дисциплину, поштовање, и савладавање вештина неопходних да се осигура да деца израсту у брижне и саосећајне особе. Они омогућавају да се млади људи припреме да одговоре на изазове са којима ће се суочавати и да преузму водеће улоге у својим локалним заједницама.

Спортски и рекреативни програми стварају средине које су безбедне и унапређују чврсте односе између деце и одраслих. Они пружају деци свих узраста могућност да се изражавају, да износе своје ставове, мишљења и идеје и да постану заговорници промена. Они помажу да се изграде заједнице и доприносе праведнијем и мирољубивијем друштву.
Сматрамо да је боље спречити него лечити и зато превентивни рад заузима прво место код нас у школи.

Као један од видова тог превентивног рада, јесте и наша школска олимпијада за коју се надамо да ће прерасти у традицију, с могућношћу да у њој учествују све младеновачке школе. Ми организујемо школску олимпијаду у којој се такмиче ученици од 5. до 8. разреда у којој је заступљено много спортова и много ученика, међу којима су, можда,  сутра велики спортски асови.

Циљ турнира је промовисање спорта као битног инструмента за развој, промоција сарадње, толеранције, права на учешће свих, као и фер-плеј односа у школи, код куће и у спорту.
Кроз овај спортски догађај укључујемо децу, родитеље, наставнике и представнике локалних заједница, како бисмо заједно скренули пажњу на основне вредности које промовише програм „Школа без насиља“ –  фер игру, другарство, ненасиље, укључивање других и другачијих,  по чему је наша школа позната.

Полазећи од тога да се нико не рађа ни добар ни зао, тврдимо да се и врлина учи, коректност вежба, поштење стиче, смисао за фер-плеј развија и потврђује. Што су играчи млађи, то лакше уче, што су у игри бољи, то више цене оне са којима играју и своје супарнике. Зато се обраћамо деци и њиховим идолима, учитељима свих игара, судијама свих утакмица, навијачима свих тимова.

Најзлатнија је медаља за поштену игру. Највећа је победа признати ономе ко је бољи да је бољи, јер знамо да ће и он нама одати то признање.

Добро је бити фер!