С КЊИГОМ У СВЕТ

Актив школских библиотекара Општине Младеновац је другу годину за редом, организовао манифестацију поводом обележавања Међународног дана књиге за децу.

Широм света се овај дан обележава 2. априла на дан рођења Ханс Кристијана Андерсена,

У свечаној сали “Dr Elsie Inglis”окупили су се ученици свих основних школа  територије Младеновац, као и ученици ОМШ „Стеван Христић“, који су својим литерарним,  сценским и музичким програмом указали значај читању, књигама и њиховој вредности и лепоти уопште.

У уводном делу програма публици су се представиле мале принцезе, страшни витезови, цареви и скитнице, кроз рецитале и краће драмске комаде, док је главни део програма био такмичарског типа тј. најбољи литерарни радови ученика наше општине на тему „Моја фантастична прича“ су награђени поклон књигом Библиотеке „Деспот Стефан Лазаревић“.

Учешће у програму узели су и ученици наше школе. Рецитал „Мала принцеза“, Драган Павловић, извеле су ученице 2/3: Ана Гајић и Ђурђа Кулунџић, а рецитал „Страшни витез“, истоименог песника, ученик 3/2, Војин Ђорђевић. Скеч „Цар и скитница“, извели су ученици одељења 4/2 : Негован Антонијевић, Давид Благић, Драган Стефановић и Стефан Стојковић. Награду за рад на тему „Моја фантастична прича“ добили су ученици : Срећко Васиљевић 4/1 и Исидора Петровић 8/1. Манифестација је завршена рециталом „Десило се кобајаги“, Татјане Ђулинац, а извели су је ученици 4/3: Софија Марић, Андрија Мартиновић и Николина Срезоски.

Један од циљева обележавања овог дана је популаризација и мотивација ученика на читање и литерарно стварање, али и проучавање савремене издавачке продукције када је реч о књигама за децу. На ту тему говорила је Јасмина Чабрило, библиотекар Библиотеке „Деспот Стефан Лазаревић“.

Сви чланови Актива школских библиотекара Општине Младеновац у сарадњи са  професорима српског језика, учитељи, директори, ученици, родитељи ученика, библиотекари „Библиотеке Деспот Стефан Лазаревић“ и запослени у ОМШ „Стеван Христић“наше општине су самој организацији и реализацији програма пришли тимски и с пуно ентузијазма а то је оно што ме посебно радује.