СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА 2017/2018

Родоначелник српске државе био је Стефан Немања, а Свети Сава представља језгро наше духовности и  просвећености. Био је велики и недостижан у својим делима, у културном и историјском погледу, а то се потврђује у писаним изворима и споменицима, али и народним предањима. Он уобличава све што је најузвишеније и најбоље у српском роду. Светосавље носи универзалне поруке – добре намере, поштење и рад.

Основна школа „Свети Сава“ има срећу, али и задатак да име овог великог просветитеља оправда. Трудили смо се да овај велики празник и Дан наше школе обележимо квалитетним и садржајним програмом. Сајам науке који је одржан у нашој школи представља новину, а његов циљ био је  да посетиоцима покаже науку као неодвојиви део свакодневног живота и да истовремено пружи инспиративан, нов и свеж поглед на различите научне области, да пробуди интересовање и да укаже на важност науке и технологије у свакодневном животу. Посебна нам је част што је наша школа била у могућности да прикаже изложбу поводом шест стотина година манастира Павловац. Поставка је била доступна свима, а за ученике виших разреда организована су предавања професора историје и вероучитеља. Свечана академија одржана је 26. јануара у сали Центра за културу. Овогодишња  академија, као и све претходне, окупила је талентоване и успешне младе људе који су достојно представили своју школу и свој град. Драмски комад пренео је публици поруку да историју не смемо заборавити, а песме хора да је наша снага у вери, слози и заједништву. Дан школе  протекао је у свечаној атмосфери и у матичној школи, али и у издвојеним одељењима. Кратким и пригодним програмима представили су се ђаци, а најуспешнијима подељене су заслужене награде, а пензионерима поклони.

Свети Сава је симбол српства, он је оплеменио наш народ учећи га шта је част, достојанство, љубав, мирење и праштање. Улажимо у будућност чувајући и негујући светле примере од заборава.  Нема великих дела без великих људи.