“КРВ ЖИВОТ ЗНАЧИ“

Традиционални пријем поводом Недеље Црвеног крста и 11. маја Националног дана добровољних давалаца крви у Србији одржан је у уторак, 14. маја 2013. године  у Скупштини града Београда – Стари двор.
Светски дан Црвеног крста  8. мај и „Недеља Црвеног крста“ од 8. – 15. маја у 2013. години, обележена је темом коју је определила Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца:  „150 година хуманитарне акције“.
Пријему који  су организовали  Црвени крст Београда и Градска управа присуствовали  су волонтери Црвеног крста у различитим програмима, представници добровољних давалаца крви из свих општина главног града, представници служби трансфузије крви и других установа са којима Црвени крст Београда сарађује на хуманитарним програмима.

На пријему  су уручена признања и награде.

Сваке године се традиционално у „Недељи Црвеног крста“ организује и уручење награда најуспешнијим ученицима основних и средњих школа које су учествовале на ликовном и литерарном конкурсу на  тему: „Крв живот значи“. Ове године, уручено је 19 награда ученицима основних и средњих школа-победницима литерарног и ликовног конкурса „ Крв живот-значи“.

Ове године са терторије Града Београду су на конкурсу“ Крв живот значи“ учествовали ученици из 99 основних и 19 средњих школа са 1.430 литерарних и 3.172 ликовна рада. Пријему су  присуствовати њихови наставници и професори којима се Црвени крст Београда захвалио  на помоћи у реализацији конкурса. Учесници пријема  су добили каталог награђених радова.
Са посебним задовољством истичемо да је међу 19 награђених ученика било 3 ученика из Младеновца, од којих су 2 ученика из ОШ „Свети Сава“ и 1 ученица из ОШ „Коста Ђукић“.

Они су награђени на литерарном конкурсу, што је по речима  Веселе Јефтић- секретара Црвеног крста Младеновац,  први пут  се десило у Младеновцу.

·         Андрија Мартиновић ученик 4/3 је освојио 2. место за своју песму, а

·         Ања Бајић ученица 4/3 за своју песму освојила је 3. место.

Они су награђени поклонима Црвеног крста и дипломама на пријему у Београду, док је њихова учитељица Славка Аврамовић добила захвалницу за помоћ у реализацији конкурса.
Андрија  и Ања заслужују све честитке и похвале што су изузетно успешно представили себе, своју школу и свој град на један веома леп начин и својим стиховима указали на хуманост и значај давања крви и позвали све хумане људе и добре воље да учествују у давалаштву крви, уз обећање да ће када порасту и они постати добровољни даваоци крви.

У оквиру обележавања „Недеље Црвеног крста“, традиционално сваке године се организује и Квиз на општинском нивоу на тему „Шта заш о Црвеном крсту и добровољном давалаштву крви“.

Сваку школу представља по 1 екипа коју чине по 4 члана – ученика 4. разреда. На такмичењу је било 9 екипа.
Екипе се такмиче за пласман на Градско такмичење.
Нашу школу су представљали Филип Узуновић 4/1, Дубравка Живковић 4/2, Исидора Жигеровић 4/3 и Вељко Атанасковић 4/3.

Они нису успели да се пласирају за даље такмичење, али заслужују похвале за уложени труд, ангажовање и представљање своје школе.